Objektif olarak da bilinen foto grafik lensler ya da filmler fotoğraf makinelerinin görüntüyü ileten mercek gruplarıdır. Fotoğraf makinelerinde görüntü dijital sisteme fotoğraf makinesi lensleri ile yansıtılarak aktarılmaktadır. Gözün yapısından esinlenilerek yapıldığı düşünülen fotoğraf makinesi lensleri gözümüzdeki lensler kadar hızlı değildir. Her hangi bir nesneye bakıp odaklanmamız çok kısa bir süreyi alırken fotoğraf makinesi lensleri bu kadar hızlı yapamasa da aynı işlevi görmektedir.
Profesyonel fotoğraf makinelerin bu lensler değiştirilebilirken diğer makinelerde değiştirilememektedir. Üretici firma belli ölçülerde odak uzunluğu ayarlar ve kullanan kişi ancak bu ölçülerde çekimler yapabilir. Oysaki objektifi değiştirilebilen makinalarda daha profesyonel ve güzel çekimler yapılabilmektedir.
Fotoğraf makinesi lensleri alırken dikkat etmemiz gerekenler!
1- Odak Uzaklığı
Odak uzaklığı çekeceğiniz kompozisyonun ne kadar alanı kapsayacağını belirler. Odak uzaklığı arttıkça kadrajınıza girecek olan alan daralacaktır. Yani aralarında ters orantı vardır. Ne tür fotoğraflar çekmek istiyorsanız ona uygun ölçüde odak uzaklığı bulunan fotoğraf makinesi lenslerini tercih etmelisiniz. Odak uzaklığı alan derinliğinin kazanılmasından diyaframla beraber çalışır.
2- Zoom
Optik zoom özelliği bulunan fotoğraf makinesi lensleri nesnenizi yakınlaştırmada faydalı olabilir ancak sabit odaklı fotoğraf makinesi lensleri daha kaliteli fotoğraflar çekebilmenizi sağlayacaktır.
3- Diyafram
Diyafram alan derinliği demektir. Fotoğraf çekerken diyafram ve enstantane uyum içinde olmalıdır ki hem alan derinliği hem netlik için ortamın ışık ayarı sağlanabilsin. Diyaframı kıstıkça alan derinliğinizi artırabilirsiniz böylece seçeceğiniz konunuzu netleştirebilir ve fotoğrafınızda ön plana çıkartabilirsiniz.
Piyasa da çeşitli genişliklerde fotoğraf makinesi lensleri bulunmaktadır. Bu lensleri alırken ne tür çekimler yapmak istediğinize göre araştırma yapabilirsiniz Örneğin:
Zoom Lens: 18-135mm gibi olan bu lensler diyaframı sabit olmayan lenslerdir. Standart anlık çekimler için uygundur.
Balıkgözü lensler (Fisheye): Genelde 16mm ve daha küçük olan bu leşler daire şeklinde fotoğraf çekmeye yarar.
Geniş Açı Lens: 10-20mm gibi lenslerdir. Adı üstünde geniş alanları kadrajınıza alabilmenizi sağlayan fotoğraf makinesi lensleridir.
Telefoto Lens: 70-200mm gibi lenslerdir. Doğa çekimleri için uygundur çünkü bu fotoğraf makinesi lensleri uzaktaki şekilleri yakınlaştırmanıza olanak sağlar.
Daha birçok objektif bulunmaktadır. Hangi objektifi alacağınız hangi alanda fotoğraf çekip ne tür eserler ortaya çıkarma isteğinize bağlıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder