Ana Sayfa
» GEBELİK VE ANNE
GEBELİK VE ANNE
Yazar: MoDaCı|
Zaman: 13:17 |
Yorum Yok
Gebelik erkekten gelen spermin ile kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurtanın döllenmesinden doğuma kadar geçen süreye denir. Bu süreç ortalama 40 hafta yani 280 güne denk denk gelmektedir. 8. haftadan sonra geçen döneme embriyotik dönem denir. Bu embriyotik dönem yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot çift sarmallı dna moleküllerini içerir. 8. haftadan sonra doğuma kadar olan sürece ise fetal dönemi denir. Fetal dönemde embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. Gebelik genç yaşlardaki kadınlarda ilk gün içinde belirlenebilir. Gebelik durumunda 8-10 saat içinde ilk kusma meydana gelmektedir.
Yaşı büyük olan bir kadının döllenme belirtileri 1 haftayı bulmaktadır. Yani ilk kusma ortalama olarak 1 hafta içinde gerçekleşmektedir. Ergenlik döneminde yumurtalar olgunlaşmadığı için ilk belirtiler ilk 12 saat içinde belirlenir. Gebelik döneminde bir bayanın duyguları tamamen silinmektedir. Bayanlarda ağlamanın fazlalaşması tamamen gebeliğine farkı bir bakış açısından baktığındandır. Bunun aksine gebe kalmış bir kadını mutlu etmek oldukça çok kolaydır. Bir kadının döllenmesi durumunda ilk 12 saat içerisinde uzman bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Aksi halde erken menopoz yumurtalık kisti ya da kısırlık meydana gelebilmektedir.
Gebeliğin en belirgin özelliği kadınlarda adet gecikmesidir. Bunu açıklamakta fayda var her adet gecikmesi bir kadının gebelik sürecinde olduğu anlamı kesinlikle yanlış bir durum. Lakin gebelik olma ihtimali olan bir kadın bunu hissedebilir. Kadının psikolojik durumu stres ya da çevrenin olumsuz etkileri adet gecikmesine neden olabilir. Gebeliğin belirtileri şu şekildedir; mide bulantısı ve kusma kokulara karşı aşırı hassasiyet yorgunluk ve bitkinlik hali idrar ile ilgili şikayetler iştah artması bazı gıdalardan tiksinme vücut ısısının artması duygusal yönden değişimler göğüslerde beliren değişiklikler adet kanamasının gelmemesi vajinal mukoza renk değişikliği fetal hareketlerin hissedilmesi gibi sıralanabilir. Gebelikte başlangıç dönemi döllenme ile birlikte yumurta meydana gelir. Bu en çok iki çiftin birleşmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Lakin günümüzde inseminasyon ve in vitrofertilizasyonla da gebelik olmaktadır.
Gebelikte perinatal dönemi gebeliğin 22. haftasıyla doğumdan sonraki 7.gün arasında kalan zamanı tanımlamaktadır.
Gebelikte postnatal dönemi doğumla başlar ve yaklaşık olarak 6 hafta sürmektedir.
Gebelikte süreç doğumlar genellikle 37 ile 40 hafta arasında olmaktadır. Gebelik 42 haftayı aşarsa bebek ve annede komplikasyon gelişme riski belirgin bir şekilde artar.
Gebelik testleri kanda veya idrarda bulunan gebelik belirtileri ile saptanabilir.
Gebelik her biri üç ay süren üç dönemde incelenmektedirler; 1. üç aylık dönem 2. üç aylık dönem 3. üç aylık dönem olarak üçe ayrılır.
Gebelikte kansızlık her anne adayının bir sorunudur. Anne adaylarının en çok merak ettiği kendilerinde oluşan kansızlığın ilerde çocuğunu etkileyip etkilemeyeceğidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme anne adayında kansızlığa yol açabilir. Gebelik dönemin çocuk için annesinin fiziği önemli değildir. Gebelik döneminde anne ister zayıf olsun isterse de kilolu olsun çocuk için önemli değildir. Anne karnındaki çocuk annesinden gerekli olan proteinleri demir kalsiyum gibi maddeleri alarak yaşamını sürdürmektedir. Böylece anne adayının besinlere olan iştahı bir anda artmaktadır. Artan gereksinimlerin karşılanmaması durumunda beslenme yetersizliğinin belirtileri olan kansızlık diş çürümesi gibi sorunlar meydana gelmektedir.
Gebelik ile ilgili sorun ve şikâyetleriniz için kaliteli ve güvenilir bir hastaneye gitmek istiyorsanız MEDİCAL Park’ı( detaylar için: http://www.medicalpark.com.tr/ ) sizlere şiddetle tavsiye etmekteyiz. Sizler Buraya gözü kapalı bir şekilde gelebilir uzamanlar tarafından kontrol yaptırabilir gerekli bilgiler size aktarılacağı gibi dengeli beslenme gebelik döneminde ince ayrıntılar sizlere anlatılacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder