Ana Sayfa » Arıcılık

Arıcılık

Bir bal kolonisinde bir ana kraliçe ile sayıları mevsime göre değişiklik gösteren erkek arı ve işçi arılar bulunur. Bu kolonilere sahip olmak isteyen yani arıcılık ile uğraşmak isteyen bir kimsenin öncelikle bu ve bunun gibi teorik bilgileri hatmetmesi ve işi pratiğe dökmeden arıcılık malzemeleri ve yardımcı ürünler konusunda alışverişe çıkması gerekiyor. Oldukça komplike görünen ancak sevildiği sürece keyifle yapılmaması için hiçbir neden olmayan arıcılık için öncelikle arının dilini çözmek şart. İnsanlık için büyük önem taşıyan bu böcek familyasından yer aldığı halde bir böcek olarak nitelendirilemeyecek kadar önemli canlının bal ile beraber propolis, arı sütü, polen gibi sunduğu diğer nimetler de sağlık açısından birer mucize niteliğindedir.

  Propolis ızgarası yardımı ile toplanan ve sayısız faydaları olduğu söylenen propolisin tam olarak ne olduğuna gelince. Ağaçlarda, bitkilerin filiz ve tomurcuklarında oluşan ve arıların farklı amaçlar için toplayıp kovana getirdiği propolis bakteri barındırmayan bir özelliğe sahiptir. Doğadaki en güçlü antibiyotik olarak da adlandırılan propolisin bu anti bakteriyel özelliğinin bilincinde olan arılar kovandan uzaklaştıramayacakları büyüklükteki zararlı maddeleri propolis ile kaplayarak bir nevi mumyalama işlemini yerine getirirler. Yapışkan reçinemsi bir madde olan propolis ayrıca kovan inşası sırasında da büyük iş görür. Bu şifalı maddenin insan üzerinden solunum enfeksiyonlarından viral enfeksiyonlara diş uygulamalarından deri enfeksiyonlarına kadar sayısız faydası olduğu da bilimsel bir gerçektir.

 Tüm seneye yayılan, ciddi bir emek ve çaba gerektiren arıcılığın kuşkusuz en keyifli yanı balın hasat zamanıdır. Yaz aylarına denk gelen bal toplama zamanında da arıcılık malzemeleri arasında yer alan bal taşıma sandığı ile bilinen şeffaf kutuya büyük iş düşer. Langstroth kovan çerçevesine de uyumlu olarak üretilen bal sandığı ayrıca aynı anda sekiz çıta taşıyabilecek kapasiteye sahiptir. Başlı başına her bir süreci ciddi emek ve dikkat gerektiren arıcılık için sonbahar ve kış ayları dinlenme ve bakım onarım, bahar ayları çoğalma ve yaz ayları da bal toplama zamanıdır. Yaz ayları geldiğinde artık uzun günler sonunda verilen emeklerin karşılığı alınarak arıcılık ile ilgili yeni bir seneye daha başlanmış olacaktır.


0 yorum:

Yorum Gönder