Günümüzde insanlar artık her ne kadar vakitlerinin çoğunu televizyon başında dizi izleyerek ya da internette sörf yaparak geçirse de, özellikle yakın geçmişte insan hayatı için radyo vaz geçilmez bir eğlence kutusu olmuştu. Günümüzde de halen özellikle yolculuklarda, arabalarda veya toplu taşımada taşınabilir radyolar ile müzik dinleyerek vakit geçiriyoruz. Bununla birlikte çeşitli kanallarda komedi programları, yarışma programları ve haber bültenleri de halen ülke çapında milyonlarca kişi tarafından dinleniyor.
Bir radyonun çalışma prensibi, bir alıcı ve bir verici üzerine dayanır. Verici cihaz, ses dalgalarını sinüs adı verilen başka bir dalga boyutuna çevirerek servis eder. Evlerimizdeki alıcı cihazlar ise bu sinüs dalgalarını yakalar, daha sonra onları çözümleyerek tekrar ses haline getirir ve bize verir. Örneğin;
sanat müziği her ne kadar karmaşık bir işlem gibi görülse de, aslında çalışma prensibi çok basittir. Siz de evinizde bir pil ve bozuk para ile, birkaç cm öteye gidebilecek ses dalgalarını gönderebilirsiniz.
Ancak bölgesel ve ulusal bazda yayın yapmak için elbette bunlardan daha karmaşık cihazlar gerekiyor. Günümüzde ülkenin hemen hemen her yerinde radyo alıcıları ve verici antenleri bulunmaktadır. Bunlar sayesinde ses dalgaları ülkenin her yerine ulaşabilmektedir.
Ancak günümüzde gelişen internet teknolojisi sayesinde artık bu tarz cihazlara da gerek yoktur. Zira her radyo kanalı, internet üzerinden
radyo dinlemeye olanak tanıyan yazılımları ile değil tüm ülkeye, tüm dünyaya herhangi bir vericiye ihtiyaç duymadan yayın yapabilmektedir. Hal böyle olunca insanlar artık frekans frekans kanal aramak yerine, söz konusu kanalın internet sitesine girerek istediği programı dinleyebilmekte, ayrıca dinlediği programlar hakkında da detaylı bilgiye ulaşabilmektedir. İnternet ile birlikte dinleyiciler artık daha fazla radyo programlarının içinde olmaya başlamıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder